Bisiklet İç ve Dış Lastik Seçimi Nasıl Yapılır?

24-03-2023 01:11
Bisiklet İç ve Dış Lastik Seçimi Nasıl Yapılır?
Genellikle bisikletler fabrikadan çıktıklarında, üzerlerinde standart, basit, sıradan dış lastikler bulunur. Pek çok kullanıcı bisikletini satın aldığında ilk işi nitelikli bir dış lastik taktırmak olur. 

Bisiklet dış lastikleri genel olarak 2 ye ayrılır. Arazi lastikleri ve Asfalt lastikleri. Bisikletine yeni bir dış lastik almak isteyen kullanıcının, bir bisiklet servisine danıştığında ilk aldığı soru; bisikletini asfaltta mı yoksa arazide mi kullandığı ile ilgili sorudur. 

Bisikletinizi yüzdelik olarak daha çok asfaltta kullanıyorsanız, dişsiz, su kanalları olan, silik bir dış lastik tavsiye edilir. Tercihen de standart dış lastiklere göre eni inceltilir ve bu sayede daha akıcı ve rahat bir sürüş elde edilir. Eğer daha çok arazide kullanıyorsanız, dış yüzeyi daha dişli ve geniş bir dış lastik tavsiye edilir. Bu da sizlere arazide daha iyi yol tutuşu ve güvenli bir sürüş sağlar.

Bisiklet dış lastiğinizi asfalt için mi yoksa arazi için mi olacağı konusunda karar verdikten sonra sizleri bir kaç seçenek daha bekliyor.

Günümüzde bisiklet dış lastikleri, teknolojinin gelişmesi ile oldukça fazla özelliğe sahip olmuştur. Yanak bölümünde reflektör şerit, iç yapısında "Zırh" adı verilen koruyucu katmanlar, dış yüzeyinde kullanım amacına yönelik diş yapısı gibi.

Standart bisiklet dış lastikleri ve Zırhlı bisiklet dış lastikleri.
Muhtemelen bisikletinizin üzerindeki orijinal dış lastik, standart ve çok sık patlayan bir dış lastik. Patlayan lastiğinize yama yapmaktan sıkıldığınız için artık zırhlı bir dış lastik almak istiyorsunuz. Bu aşamada da sizleri zırh kalınlığına karar vermek bekliyor. Zırhlı lastikler genel olarak 1mm, 3mm, 4mm, 5mm veya Seviye ölçülendirmesi ile kategorilere ayrılır. Burada sizleri bir "kar-zarar hesaplaması" bekliyor. Bisikletinize takmak istediğiniz dış lastik zırhı ne kadar kalın olursa, dış lastiğiniz hem o kadar ağır olacaktır, hem de bir o kadar pahalı olacaktır. Fakat bahsettiğimiz kar-zarar hesaplaması tam da burada devreye giriyor. Kendinize "benim lastiğim patlamasın, beni yarı yolda bırakmasın" diyebiliyorsanız ağırlık detayını ve standart bir bisiklet dış lastiğine nazaran yüksek fiyatlı olmasını göze almanız gerek. Örnek vermek gerekirse, Schwalbe markasında, en yüksek zırh seviyesine, 5mm zırha sahip 1 adet bisiklet dış lastiği, ortalama 1200 gram ağırlığındadır. Böyle bir dış lastiği bisikletinize takmak ekstra 2400 gram ağırlık taşımak anlamına gelir. Ama bu sizlere belki yıllarca lastiğinizin patlamaması avantajını getirecektir.

Bisiklet dış lastiklerinde, bazı modellerde yanak kısmında reflektör şerit vardır. Genellikle zırhlı veya bir koruma katmanı bulunan standartın dışındaki lastiklerde bulunur. Bu reflektör şerit, gece sürüşlerinde daha görünür olmanızı sağlar. 

Bisiklet dış lastiğimizin az çok hangi özelliklerde olması gerektiğine karar verdiğimize göre peki hangi ölçülerde almalıyız, nasıl karar vereceğiz bilmiyoruz. 26x1.75 , 27.5x2.20 , 700x35 veya 28x1.00 bir çok ölçü var..
İlk önce yapmanız gereken bisikletinizin kaç inç jant ebatına sahip olduğunu öğrenmek.

Her bisiklet dış lastiğinin yanak kısmında, lastik ölçüleri kabartmalı şekilde yazılmıştır.

12x...
14x...
16x...
20x...
24x...
26x...
27.5x...
28x... (700x...)
29x...

şeklinde başlar ve örnek verecek olursak 26x 'dan sonra gelen rakam da bisiklet dış lastiğinizin genişliğini ifade eder. Tekrar bir örnek ile açıklamak gerekirse;
Bisiklet dış lastiğinizin yanak kısmında 26x1.95 ölçüsünü görüyorsanız, dış lastiğiniz ve aynı zamanda jantınız 26 inç ebatındaymış ve lastiğinizin genişliği de 1.95 inç genişliğindeymiş.

Bisikletinize alacağınız yeni dış lastik mutlaka 26 inç ebatında olmalı, alternatif diğer ölçülerdeki dış lastiklerinin jantınıza takılması mümkün değildir. Fakat dış lastiğinizin genişliğini, bisikletinizin kadro yapısının el verdiği sürece genişletebilir veya daraltabilirsiniz.

1 inç 2.54cm dir, yani bisikletinizin dış lastiğinizin ebatı 26x1.95 ise genişliği 1.95 inçtir, bu da 4.95cm ye tekabul eder. Eğer kadro yapınız müsait ise, daha geniş bir lastik takabilirsiniz. Beğendiğiniz dış lastik 26x2.50 ölçüsünde ise hemen ilk iş olarak bisikletinizin ön maşasında ve arka çatalında minimum 2.50 inç yani 6.35cm pay olup olmadığını kontrol etmek olmalıdır.

Tam tersi durumlarda, kullandığınız dış lastik 26x1.95 ölçüsündeyken, yeni alacağınız dış lastik 26x1.35 ise, yani lastiğin genişliği 3.42cm ise, "bu kadar dar bir dış lastik ile rahat bir sürüş yapabilir miyim?" veya "bisikletimize yakışır mı?" sorularını kendinize sorarak tercih yapabilirsiniz.

Peki, radikal bir karar aldınız ve 26x2.20 gibi bir ölçüden, 26x1.75 ölçüsündeki bir asfalt dış lastiğine geçiş yaptınız. Bu aşamada bisiklet iç lastiğinizi de değiştirmeniz gerek. Çünkü daha önce kullandığınız iç lastikler 2.20 genişliğini doldurmak için tasarlanmış geniş bir iç lastikti, yeni aldığınız 1.75 genişliğindeki dış lastiğe sığmayacaktır.

İç lastik ölçülerinde aralık belirtilmektedir. Örnek vermek gerekirse, bir bisiklet iç lastiği kutusunda şöyle bir ölçü görürsünüz; 26x1.75/2.20 yani bu demektir ki;
Bu iç lastik 26x1.75 ile 26x2.20 ölçüsündeki dış lastikler ile uyumludur. Yeni aldığınız lastik genişliği, incelediğiniz bisiklet iç lastiğinin uyumlu olduğu ölçülere denk geliyorsa sizin için uygundur.

Ayrıca bisiklet iç lastiklerinde bir de sibop seçimi vardır. Burada kafanızı çok karıştırmayacak 2 tercih seçeneği vardır. Presta (ince) Sibop ve Schrader -Oto (kalın) sibop. Presta sibop ince bir yapıya sahiptir ve bu sibopa hava basabilmeniz için presta siboplar ile uyumlu bir pompaya sahip olmasınız gerek. Google da "Presta valve" yazıp, görsellerde aratarak görebilirsiniz. Schrader - Oto sibop da, otomobil lastiklerinde kalın siboplar ile bire bir aynıdır ve petrol ofislerinde kolayca hava basabileceğiniz bir sibop modelidir. Yine google 'a Schrader valve yazarak görebilirsiniz.

Ayrıca iç lastiklerde sibop uzunluğu da belirtilir. Jantınızın profil yüksekliği ne kadar yüksek ise, ona oranla daha uzun bir sibop modeli tercih etmelisiniz. Bu sayade bisiklet iç lastiğinize hava basarken daha kolay hava basacaksınız. Sibop uzunlukları Dağ Bisikletleri iç lastiklerinde 35mm, 48mm gibi ölçülerdedir, Yol/Yarış Bisikletlerinde ise 35mm, 48mm, 50mm, 60mm ve 80mm gibi seçeneklerde sunulur. Yol/Yarış bisikletlerinde aero dinamik tasarım sebeplerinden ötürü çok yüksek jant profilleri olduğundan, iç lastik siboplarında da o kadar uzun sibop seçenekleri ortaya çıkmaktadır.

Bisikletlerde dış lastikler ve iç lastikler, sürüş konforunuzu ve sürüş güvenliğinizi etkilediği için oldukça fazla öneme sahiptir. Genellikle kullanıcılar tarafından göz ardı edilen, bisikletin en önemli parçalarından olan dış lastiklerin ve iç lastiklerin tercihi çoğu zaman içerisinden çıkılmaz bir karmaşa haline gelmiştir. Umarız bu blog yazımızda bir parça bu karmaşayı ortadan kaldırabilmişizdir.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.